Nieuws - pagina 2

Herdenken op en rond de 3e Daltonschool 

Onze school heeft twee oorlogsmonumenten geadopteerd en herdenkt jaarlijks met de leerlingen op deze twee plekken. Dit jaar doen wij dat op 25 mei. In de groepen 8 starten wij direct na de meivakantie met een eigen project over de Tweede Wereldoorlog en leren de kinderen van de leerkrachten, van diverse gastsprekers en door eigen onderzoek te doen, veel over deze tijd. 

Het eerste monument waar wij jaarlijks herdenken, is de plaquette op de buitenmuur van onze school (het hoofdgebouw) . De omgebrachte kinderen en leerkrachten van de Herman Elteschool - een school voor joods lager onderwijs die van 1935 tot 1943 in het gebouw van onze huidige school zat - worden hier genoemd en herdacht. 

Het tweede monument is al lang geleden door onze school geadopteerd en deze plaquette hangt op de buitenmuur bij het adres Van Woustraat 149. Daar was in en vooral voor de Tweede Wereldoorlog IJssalon Koco gevestigd. De ijssalon was heel populair in de buurt en had ook een vestiging in de Rijnstraat (nr. 71-73). Op 19 februari 1941, nu 81 jaar geleden, vond hier een inval plaats.

De inval bij Koco had desastreuze gevolgen…. zoals de razzia in de Jodenhoek bij het Waterlooplein op 22 en 23 februari 1941, die een paar dagen later mede aanleiding voor de Februaristaking was. Deze staking wordt jaarlijks landelijk herdacht. In Amsterdam is dat dit jaar ook weer op 25 februari, op het Waterlooplein. 

De gevolgen van de genoemde inval waren ook gigantisch groot voor de eigenaren van Koco, de twee gevluchte Duitse Joden Ernst Cahn en Alfred Kohn, en hun families. 

In mei 2019 deed de 3e Daltonschool mee aan het project ‘Oorlog in mijn buurt’. Natuurlijk wilden wij als school ook aandacht voor het door ons geadopteerde oorlogsmonument van de IJssalon. Drie kinderen uit de toenmalige groep 8 interviewden twee achterneven van Ernst Cahn en hielden hier een presentatie over. Het is extra bijzonder dat een van deze achterneven, Freerk van der Meulen, de opa is van drie leerlingen die nu op onze school zitten, namelijk Livya uit groep 3, Chaya uit groep 5 en Yael uit groep 8. 

Ook in mei 2021 mochten wij weer meedoen aan ‘Oorlog in mijn buurt’. Liv, Mia, Jacob en Juliette hebben toen dezelfde achterneven (online) kunnen spreken en hier later een presentatie over gehouden . Ook hebben zij tijdens de herdenking het verhaal over Koco terug vertelt aan klasgenoten en genodigden. 

Hieronder een stukje uit de interviews (ook terug te lezen  op de website van ‘oorlog in mijn buurt’). 

 

 

Wat weten jullie over het verzet in de ijssalon?

Freerk: ‘Vanaf 1941 kwamen er regeltjes voor Joden. Ze mochten niet meer naar de film of naar het park. Ze mochten heel veel niet meer. Veel mensen waren het daar niet mee eens. Zij gingen zich actief verzetten tegen de Duitsers. Dat deden ze door knokploegen op te richten. Als zo’n ploeg dan een clubje NSB’ers tegenkwam, gingen ze hen met knuppels te lijf. Ernst Cahn zat ook bij zo’n knokploeg hier in de buurt.’

Frank: ‘Koco had meerdere locaties en volgens mijn moeder hadden ze bij Koco het beste ijs uit de buurt. Schuin tegenover de locatie in de Van Woustraat had een NSB’er ook een ijswinkel, maar die liep niet zo goed omdat Koco lekkerder ijs had. Daar waren de NSB’ers natuurlijk jaloers op. De Joodse knokploeg kwam altijd samen in de ijssalon om te vergaderen. De NSB’ers kwamen regelmatig langs om te pesten. Op 19 februari 1941 dacht Ernst Cahn dat de NSB’ers weer voor de deur stonden, maar het was de Duitse politie. Ze kwamen hem en de knokploeg arresteren.’

Wat is er na de arrestatie met Ernst Cahn gebeurd?

Frank: ‘Na zijn arrestatie is Ernst naar de gevangenis in Scheveningen gebracht, waar hij is ondervraagd. Hij is ter dood veroordeeld en uiteindelijk geëxecuteerd op de Waalsdorpervlakte in de duinen bij Den Haag. Alfred Kohn is overleden in concentratiekamp Auschwitz.’

Freerk: ‘In de gevangenis is Ernst eerst zwaar mishandeld. De Duitsers hebben erg hun best gedaan om te weten te komen wie de andere leden van de knokploeg waren. Maar dat heeft hij niet verteld. Ernst Cahn was de eerste Nederlandse verzetsstrijder die is gefusilleerd. Ik vind dat onvoorstelbaar, ter dood veroordeeld worden zonder enige vorm van een rechtszaak.’

Hoe wist de familie dat Ernst was gedood?

Freerk: ‘Bij hen was bekend dat hij zou worden geëxecuteerd. Voor zijn dood heeft hij nog een brief naar de familie gestuurd. We hebben een kopie van de brief. Helaas is het handschrift wat onduidelijk en slecht leesbaar. We weten dat hij afscheid nam en vertelde wat er met de ijssalon moest gebeuren. Helaas kon onze opa zijn broer niet opzoeken om afscheid te nemen. Hij was ook Joods, de kans dat hij ook zou worden opgepakt was te groot. Dat risico wilde hij niet lopen. De vrouw van Ernst heeft het hem kwalijk genomen, maar zij was niet Joods, voor haar was er geen risico.’

5 December

5 December

05 december 2020 - Sint en Piet op visite. Gelukkig kon de Sint toch nog even komen op de 3e Dalton. Hij mocht slechts een pietje meenemen en dat was natuurlijk de yoga-piet.
pietengym

pietengym

03 december 2020 - Bij het Sintfeest hoort een echte pieten oefenbaan. Na afloop kregen de pieten een pietendiploma.
Het is weer kinderboekenweek!!

Het is weer kinderboekenweek!!

29 september 2020 - Het is weer zover! De kinderboekenweek staat in het teken van geschiedenis! En Toen..
Lees meer ›
Studenten!

Studenten!

20 september 2020 - Ook dit jaar hebben we weer stagiaires in de school. Op 15 september was hun eerste stagedag. Al onze stagiaires komen van de HvA en worden begeleid door de leerkracht/mentor en de opleider in de school. 

De LIO-stagiaires zijn aan hun laatste jaar bezig en mogen alleen voor de groep. De andere stagiaires geven hun lessen onder begeleiding van de leerkracht. Alle leerkrachten volgen een mentor opleiding om de begeleiding zo goed mogelijk vorm te geven. Op gepaste afstand werden zij verwelkomd met een gezamelijke luch.

Hermitage

Hermitage

20 september 2020 - Afgelopen week zijn de groepen 6 naar de Hermitage geweest. Dit was weer een groot succes!

Eerst gingen de kinderen kijken naar de tentoonstelling  'Juwelen!' Over de juwelen die gedragen werden aan het Russische hof. Daarna mochten de kinderen broches maken met allerlei glitters en glans. En dat is zeker gelukt zoals je kan zien!

Welkom!

Welkom!

17 augustus 2020 - Het is zover!!!

De scholen gaan weer beginnen en zoals jullie zien hebben we er zin in!!

We hopen iedereen weer te zien en gaan er een mooi jaar van maken!!

Helpen jullie mee?

Kijk ook eens op de pagina 'Groepen' voor meer nieuws uit de klassen!

29 mei 2020 - 
Trots

Trots

25 mei 2020 - We zijn ontzettend trots op Noor Hassan uit 8 B die dit prachtige gedicht heeft geschreven en hiermee de winnaar is van de 4e Poëziewedstrijd in de Pijp.

Omdat we op dit moment geen ouders in de school ontvangen prijkt dit gedicht bij ons op het raam zodat iedereen het kan zien. Gefeliciteerd Noor!!

We zijn weer begonnen!!

We zijn weer begonnen!!

15 mei 2020 - De eerste week zit erop. Het was maandagochtend best even spannend om  te beginnen, maar ook heel fijn om de leerlingen weer te zien.
We zagen gelukkig veel blije gezichten! In de lokalen en de gebouwen heerste door de verdeling van de groepen een rustige en fijne sfeer. Natuurlijk hebben we het liefst de school weer volledig in bedrijf. We wachten daarom de volgende persconferentie en aanpassingen van de maatregelen vanuit de overheid af.
Wij missen jullie!!

Wij missen jullie!!

25 maart 2020 - Lieve kinderen en jullie ouders,

 

We zijn alweer een tijdje gesloten en we doen ons best om jullie elke keer werk op te sturen en leuke lessen en challenges voor jullie te bedenken. Maar oh, wat missen we jullie!!

We hopen dat we jullie weer gauw kunnen ontvangen in onze school!!!

 

Team 3e Dalton

 

Veiligheid!

Veiligheid!

12 maart 2020 - Elk jaar gaan de leerkrachten, die in het bezit zijn van BHV-certificaat op herhaling. Ook dit jaar zijn we weer op de hoogte gesteld van nieuwe inzichten en herhalen we de belangrijkste items. Voor school betekent dit ook dat we 2 keer per jaar een ontruimingsoefening organiseren. In het begin van het jaar een aangekondigde oefening en later in het jaar volgt er een onaangekondigde oefening.
Fietsen!

Fietsen!

06 februari 2020 - De fietsenrekken worden vernieuwd! Vanaf 11 februari mogen de fietsen niet meer bij ons voor de deur staan. In verband met de drukte in de straat vragen we jullie week 7 zoveel mogelijk lopend naar school te komen.
Staking

Staking

24 januari 2020 - 
Lees meer ›
December nieuws

December nieuws

02 december 2019 - 
Lees meer ›
Liedjes oefenen!

Liedjes oefenen!

27 november 2019 - 
De pieten kwamen even op visite!

De pieten kwamen even op visite!

27 november 2019 - 
1 2